Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kažnjava li Bog?

Često čujem rečenicu: "Bog će te kazniti". Zanima me kažnjava li Bog doista i na koji način se to objašnjava. Hvala!


Poštovani!

Bog je ljubav, kako nas uči apostol Ivan u svome evanđelju. Kao takav, On je uvijek usmjeren na našu dobrobit. Također, Bog kao apsolutno dobar nije izvor zla.

S druge strane, Bog je pravedan i želi pravednost. Želeći pravednost, On „želi“ (zapravo samo dopušta) i zlo koje je s njome povezano, a to je zlo kazna koju zaslužujemo vlastitim grijesima. Toma Akvinski kaže da popuštajući neuredno svojoj volji zaslužujemo i primjereno pretrpjeti protivno toj istoj volji.

Svijest o Božjoj pravednosti i strah da ne zavrijedimo kaznu je na neki način „niži“ dio straha Božjega: punina je straha Božjeg bojati se grijehom uzvratiti na njegovu neizmjernu ljubav koju nam iskazuje, bojati se „promašiti“ Boga kao svoj životni smisao.

Nadalje, Božju pravednost i sposobnost kažnjavanja valja uvijek promatrati zajedno s njegovim milosrđem i spremnošću da oprosti. Vječnu kaznu paklenoga ognja koju zaslužuje čovjek smrtnim grijehom Bog oprašta u sakramentu ispovijedi. Vremenitu kaznu u ispovijedi Bog barem djelomično otpušta, a daje nam i brojne mogućnosti zadobivanja oprosta, djelomičnog i potpunog. Sama je svrha vremenite kazne pak prvenstveno da se čovjek popravi, jer Bog ne želi ničije smrti, već da se grešnik obrati i živi (usp. Ez 18,32).  

Također, Bog u svojoj pravednosti ne samo da kažnjava zlo, već i nagrađuje svako dobro.

Stoga ti želim da po Božjem milosrđu i pravednosti budeš oslobođen(a) svih kazni i zavrijediš božanske nagrade.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh