Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Dar straha Božjega

Možete li malo objasniti sedmi dar Duha Svetoga - strah Božji? Što je to? Josip


Poštovani,

Veoma dobar odgovor na Vaše pitanje možete pročitati na:
http://www.katolicki-tjednik.com/vijest.asp?n_UID=3465

Mislim da nema potrebe da proširujem odgovor. Sve je manje, više navedeno. Izdvojit ću Vam samo  točke iz Katekizma Katoličke crkve da ih imate na jednome mjestu:

Darovi i plodovi Duha Svetoga

1830 Ćudoredni život kršćana podržavaju darovi Duha Svetoga. To su trajna raspoloženja koja čovjeka čine poslušnim poticajima Duha Svetoga.

1831 Sedam darova Duha Svetoga jesu: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. Oni u punini pripadaju Kristu, Sinu Davidovu.[82] Oni upotpunjuju i vode k savršenstvu kreposti onih koji ih primaju. Oni čine vjernike poslušnima da se spremno pokoravaju božanskim nadahnućima.

Duh tvoj dobri nek me po ravnu putu vodi! (Ps 143,10).

Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji(...) ako smo djeca, onda i baštinici: baštinici Božji, a subaštinici Kristovi (...) (Rim 8,14.17).

1832 Plodovi Duha su savršenosti što ih Duh Sveti izvodi u nama kao prvine vječne slave. Crkvena predaja nabraja ih dvanaest: "ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, uzdržljivost, čistoća"

Vidim da Vas ova tema zanima, stoga Vam preporučam da iz Katekizma naučite nešto i o drugim darovima Duha Svetoga. Jako dobro će Vam doći da proučite i misli Crkvenih otaca po pitanju sakramenata i darova Duha Svetoga. A da biste sami u svome srcu doživjeli i osjetili darove koje imate, preporučam Vam ćešću i ustrajniju molitvu. Primjerice, svakodnevna krunica ili litanije Duhu Svetome. Te će vas molitve potaknuti na češću ispovijed i primanje pričesti koje će Vam dati ispunjenje.

Božji blagoslov!
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh