Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Nedjeljni počinak

Možete li mi pomoći? Često razmišljam o tome kada Crkva propisuje da se ne smije raditi fizički posao. Neki kažu samo svetkovinama, a neki pak i blagdanima. Negdje sam pročitao da ni učiti nije dobro nedjeljom. Unaprijed hvala!


Poštovani!
Katekizam o nedjeljnom počinku piše slijedeće:
„Kao što Bog "u sedmi dan počinu od svega djela koje učini" (Post 2,2), tako se u životu čovječjem izmjenjuju rad i počinak. Ustanova dana Gospodnjeg pridonosi da "svi imaju dovoljno odmora i slobodna vremena za obiteljski, kulturni, društveni i vjerski život".
U nedjelje i ostale zapovjedne blagdane neka se vjernici uzdrže od onih djela i poslova koji priječe iskazivanje štovanja Boga, radost vlastitu danu Gospodnjem ili potrebit odmor duše i tijela. Obiteljske potrebe ili velika društvena dobrobit zakonite su isprike od propisa nedjeljnog počinka. Ipak vjernici neka bdiju da takva zakonita opravdanja ne bi stvorila navike štetne za vjeru, obiteljski život i zdravlje. Ljubav prema istini traži sveto slobodno vrijeme, nužda pak ljubavi prihvaća opravdan rad.
Dužnost je kršćana koji raspolažu slobodnim vremenom, da se sjete braće koja imaju iste potrebe i ista prava, ali se zbog siromaštva i bijede ne mogu odmoriti. Kršćansko je bogoljublje odavna nedjelju posvetilo dobrim djelima i smjernim uslugama koje trebaju bolesni, nemoćni, stari. Kršćani će posvetiti nedjelju također darujući obitelj i rodbinu svojim vremenom i iskazujući im pažnju koju im teško mogu iskazivati u ostale dane tjedna. Nedjelja je vrijeme pogodno za razmišljanje, šutnju, učenje i razmatranje, što pogoduje rastu nutarnjeg i kršćanskog života.“ (KKC 2184-2186)
Katekizam, dakle, ne pravi razliku između fizičkog i nekog drugog posla. Nadalje, za pretpostaviti je da se „učenje“ spomenuto u Katekizmu odnosi na upoznavanje vjere i slično prije negoli na studij kao stalešku dužnost.
Nedjeljni se počinak odnosi još i na zapovijedane blagdane.
Zakonik kanonskog prava u kanonu 1246 donosi popis tih blagdana:
„Treba da se obdržavaju blagdani Rođenja Gospodinova našega Isusa Krista, Bogojavljenja, Uzašašća i Presvetog tijela i krvi kristove, Svete Bogorodice Marije, njezina Bezgrešnog začeća i Uznesenja, svetog Josipa, svetih apostola Petra i Pavla te konačno Svih svetih.“
Međutim, drugi paragraf istog kanona određuje da biskupska konferencija može, uz odobrenje Apostolske Stolice, neke od zapovijedanih blagdana ukinuti ili prenijeti na nedjelju. Tu je mogućnost Hrvatska biskupska konferencija iskoristila na način da se kao zapovijedani blagdani slave: Rođenje Gospodina našega Isusa Krista (Božić), svetkovina Tijela i Krvi Kristove (Tijelovo), Uznesenje svete Bogorodice Marije (Velika Gospa) i Svi Sveti. Ostali se blagdani iz gore navedenog kanona slave kao nezapovijedani na vlastiti dan.
Nadam se da će ti navedeno pomoći u ispravnom shvaćanju nedjeljnog počinka.

Btb,
don Damir   Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh