Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kletva

Da li je kletva smrtni grijeh, te da li kletvom možemo nekom nauditi? Što moliti da ne upadnemo u takvu kušnju i grijeh?


Poštovana,

Kletva u smislu proklinjanja jest suprotnost blagoslovu; proklinjanjem zazivamo na nekoga ili nešto zlo, a blagoslivljanjem dobro. Međutim, djelotvornost prokletstva, kao i blagoslova, ovisi o vjeri. Kletva koja se omakne nekome kome posao ne ide od ruke ili ga je nešto drugo razbjesnilo, nije isto što i svjesna, namjerna kletva osobe koja je duboko u okultnim praksama.

Nadalje, kao što je vjera kod blagoslova povezana s ljubavlju, tako je kod proklinjanja redovito povezana sa zloćom. Kažem „redovito“, jer postoje primjeri u kojima se na nekoga zaziva fizičko zlo ne iz zloće, nego da bi ga se spriječilo u činjenju grijeha ili da bi ga se popravilo ili kaznilo za grijeh, kada je nakana, kako nas uči sv. Toma Akvinski, prvenstveno usmjerena na dobro. U tom smislu npr. Noa proklinje Hama u Post 9,25, a i sam Bog izriče određena prokletstva u tom smislu. Ipak je to, s obzirom na našu slabost, „sklizak teren“, te je stoga pametnije poslušati savjet svetoga Pavla:  „Blagoslivljajte, a ne proklinjite“ (Rim 12,14).

Dakako da je kletva iz zloće uvijek grijeh. To je  zazivanje đavla za pomoć. Taj grijeh može biti teži ili lakši, ovisno o svom objektu, o namjeri onoga koji ga čini i o okolnostima (vidi Katekizam 1854-1864).

Mons. Milivoj Bolobanić u svojoj knjizi „Kako prepoznati zamke Zloga?“ donosi svoje iskustvo:

„Ako je kletva izrečena s pravom zloćom, a posebno ako postoji krvna veza između onoga koji proklinje i prokletoga, mogu se događati strašne posljedice. U svojoj praksi vidio sam da su najteže posljedice bile u slučajevima gdje su roditelji proklinjali svoju vlastitu djecu, ili pak djedovi i bake svoju unučad. Osobito veliku težinu imaju proklinjanja kad se izriču u posebnim prilikama – na primjer, na dan vjenčanja. Posljedice takvih proklinjanja mogu biti najrazličitije: stalne bolesti koje čovjeka prate u životu, čovjek može cijeli život doživljavati nevjerojatne teškoće na poslu, nesreće u ženidbi, bolesti na djeci… Zao duh sluša i čim mu netko odškrine vrata on spremno ulazi i kasnije teško izlazi. A i sam naš Gospodin je rekao: "Ja vam kažem da će ljudi za svaku nekorisnu riječ što je izreknu odgovarati na Dan sudnji. Tvoje će te riječi opravdati, tvoje će te riječi osuditi" (Mt 12,36-37).“ 

Postavljeno je i pitanje o tome kako izbjeći napast ili grijeh proklinjanja. Već u molitvi Gospodnjoj molimo: „Ne uvedi nas u napast“, čime molimo Boga da nas oslobodi napasti, bilo tako da ne dopusti da budemo napastovani, bilo tako da nam dade milost da ne budemo pobijeđeni u napasti. Ukoliko je potrebno, možemo u osobnoj molitvi posvetiti i posebnu pažnju ovoj nakani, razrađujući je u razmatranju i izlijevanju srca pred Gospodinom. Uz molitvu, potrebno je da koristimo i druga sredstva kako bi izbjegli ili nadvladali napasti: izbjegavanje grešnih prilika, bdijenje nad svojim osjećajima te često primanje svetih sakramenata koji su nam dani za redoviti kršćanski život (ispovijed, Euharistija).

A kada se već dogodi takav grijeh, potrebno je odricanje, pokajanje i ispovijed. Također, dobar bi znak obraćenja bio blagoslivljanje osobe koju se proklelo.

Prilažem i link na članak Katoličke enciklopedije o kletvi: http://www.newadvent.org/cathen/04573d.htm


Btb,

don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh