Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Tema: Mt 16,28

U Mt 16,28 Isus nam kaže : „Zaista, kažem vam, neki od ovdje nazočnih neće okusiti smrti dok ne vide Sina Čovječjega gdje dolazi sa svojim kraljevstvom“.
Što je Isus htio reći? On je već bio došao, da li je to taj slavni dolazak, Isusova prisutnost u sv. Oltarskom Sakramentu? Ili je ispravno tumačenje da će doći „na kraju vremena“? Igor


Poštovani Igore,
Drago mi je što pokazuješ zanimanje za Sveto Pismo. Koliko je to važno za naš kršćanski život, svjedoči izreka sv. Jeronima: „Tko ne poznaje Pisma, ne poznaje Krista“.
Drugi crkveni otac, sveti Ivan Zlatousti, donosi tumačenje 28-og  retka Matejeva evanđelja, o kojem si me pitao. On ga primjenjuje na događaj preobraženja, čiji opis  u evanđelju neposredno slijedi navedeni redak. Zlatousti tako piše: „Želeći im pokazati što je ta slava koja naknadno ima doći, otkrio im ju je u ovom životu, koliko je to njima bilo moguće primiti, kako se ne bi žalostili zbog smrti svoga Gospodina.“
Mnogi su komentatori do danas tumačili taj redak na isti način; to se tumačenje spominje i u bilješkama Jeruzalemske Biblije.
Iako je ovo tumačenje dobro, smatram da ne treba isključiti ni tumačenje drugih egzegeta, koji su argumentirali da je Isus mislio na ostala očitovanja svoje slave učenicima: ukazanja Uskrsloga i njegovo uzašašće , poslanje Duha Svetoga, pad Jeruzalema. Tu je i Isusova prisutnost u Oltarskom Sakramentu, koju spominješ. Svi ti događaji na neki način ispunjavaju Isusovo obećanje iz Mt 16,28.
Za dublje upoznavanje Božje Riječi i smjernica o njezinom tumačenju predlažem ti čitanje slijedeća dva dokumenta Crkve: „Verbum Domini“ pape Benedikta XVI. i „Tumačenje Biblije u Crkvi“ Papinske biblijske komisije.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh