Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Spolni odnos u skladu s bračnom čistoćom

Hvaljen Isus i Marija!
Moja supruga i ja smo mladi bračni par. Oboje smo katolici te želimo živit "čisto" u braku, u skladu s katoličkim moralnim naukom. Međutim, u zadnje vrime me muči jedna stvar koja nam se počela događati. Bit ću potpuno otvoren. Naime, znamo da je muškarcu potrebno manje vremena da doživi "vrhunac" tijekom spolnog odnosa, pa tako ni ja nisam iznimka. Kada se to dogodi moja supruga želi da ja nju nastavim dirati po intimnim dijelovima tijela, kako bi i ona doživjela "vrhunac". Je li to grijeh? Jel to u skladu s katoličkom spolnošću? Molim vas pomozite mi, jer ne želim griješiti, želim biti pravi muž, i jednostavno ne znam kako da se ponašam?
Hvala i Bog vas blagoslovija, AntePoštovani Ante!

Sretan sam što nastojite živjeti čistoću na koju nas poziva Krist. Zahvaljujem na pitanju. Vrlo je jednostavno. Ivan Pavao II. govori da je dužnost muškarca da usreći i zadovolji ženu na taj način, ako on prije nje doživi orgazam. Naravno, taj čin treba biti pun poštovanja i ljubavi s obje strane. Isto tako, treba uslijediti netom poslije vašeg orgazma. Ne čekati, primjerice 20 minuta, sat vremena, pogledati utakmicu na TV pa se vratiti itd.

Evo dijela iz knjige Christophera Westa, Otvoreno o seksualnosti i braku, (Verbum, 2011., http://verbum.hr/knjige/otvoreno-o-seksualnosti-i-braku-4633/ ) koju preporučam da nabavite:

Radnje kojima supružnici s ljubavlju pripremaju jedno drugo za genitalni snošaj (predigra) časne su i dobre. Ali uzajamno podraživanje genitalija do točke vrhunca odvojeno od čina normalnoga snošaja nije ništa drugo doli međusobna masturbacija. Ovdje nema sebedarja niti bračnoga zajedništva. Niti su takve radnje otvorene začeću.

Jedna važna točka zahtjeva pojašnjenje. Budući da je muški orgazam nerazdvojivo povezan s mogućnošću začeća novoga života, muž nikada ne smije namjerno ejakulirati izvan ženine vagine (namjerna ejakulacija ne uključuje moralni propust). Međutim, budući da ženski orgazam nije nužno vezan uz mogućnost začeća, sve dok se on dogodi unutar ukupnoga konteksta bračnoga čina, ne mora se, moralno govoreći, dogoditi tijekom stvarne penetracije.

Idealno, orgazam žene trebao bi se dogoditi istodobno s muževljevim. Zapravo, Ivan Pavao II. u svojim je razmišljanjima o ovomu prije svojega pontifikata poticao muževe da nauče kontrolirati svoje orgazme kako bi doveli svoje žene do zajedničkoga vrhunca. Na taj altruistički način, kaže on, ostvaruje se muževljeva krjepost u službi bračnoga sklada. Zapravo, ako žena unatoč njihovim zajedničkim nastojanjima, ne postigne orgazam za vrijeme penetracije, za muškarca bi bio izraz ljubavi naknadno podraživati svoju ženu sve do vrhunca (ukoliko ona to želi). U tom slučaju, takvo podraživanje nije po sebi masturbacija budući da se događa u kontekstu cjelokupnoga spolnoga odnosa.


Božji blagoslov!

don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh