Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Molitva za duše u čistilištu

Zanima me da li mi ovdje na zemlji možemo učiniti nešto (kroz molitvu) čime bi sa sigurnošću znali da će duše iz čistilišta doći k Bogu?
BVB! Ana


Poštovana Ana,

Crkva poziva na redovitu molitvu za duše u čistilištu. Apsolutno svaka iskrena molitva za njih, ublažava njihove patnje. Crkva snagom vlasti vezivanja i odrješivanja što ju je dobila od Krista može po nadahnuću Duha Svetoga dati priliku  za potpuni oprost od vremenitih kazni kako naših tako i preminulih na putu čišćenja.

To su određeni dani u godini (posebno volim istaknuti blagdan Svih svetih), a ove godine, koja je godina vjere, Apostolska pokorničarna objavila je u petak, 5. listopada Dekret kojim se povodom Godine vjere vjernicima podjeljuje Potpuni oprost, a koji se može zadobiti od dana otvorenja Godine vjere (11. listopada 2012.) pa sve do dana njezinog zatvaranja (24. studenoga 2013.).

Katekizam katoličke crkve o oprostu govori slijedeće:

DOBITI BOŽJI OPROST PO CRKVI

1478 Oprost se dobiva po Crkvi koja se, snagom vlasti vezivanja i odrješivanja, što ju je dobila od Isusa Krista, zauzima za kršćanina, te mu otvara riznicu zasluga Krista i svetaca da od Oca milosrđa dobije otpuštenje vremenitih kazni za grijehe. Crkva time želi ne samo doći u pomoć tom kršćaninu, nego i potaknuti ga na djela pobožnosti, pokore i ljubavi.[77]

1479 Budući da su vjerni mrtvi na putu čišćenja također članovi istog općinstva svetih, možemo im pomoći, između ostalog, stječući za njih oproste, da bi tako bili olakšani od vremenitih kazni za grijehe.

1498 Oprostima vjernici mogu dobiti za sebe, kao i za duše u čistilištu, otpuštenje vremenitih kazni koje su posljedice grijeha.

Crkva je pozvana na savršenu ljubav. Krist je rekao:

»Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!« Mt 5, 48

Crkva živi milosrdnu ljubav Očevu na mnogo načina. Jedan od načina je da daje priliku za potpuni oprost, bilo svoj bilo za dušu u čistilištu. Sada ću Vam navesti tekst s internet stranice koji su postavili mladi iz Svete Mati Slobode. Uputa kako izmoliti potpuni oprost za jednu dušu u čistilištu.

http://svetamatislobode.hr/node/750

Po odredbi našeg Ordinarija na blagdan SVIH SVETIH, na DUŠNI DAN i nedjelju poslije Dušnog dana, mogu vjernici u svim Crkvama, u javnim ili polujavnim bogomoljama dobiti POTPUNI OPROST koji se može namijeniti SAMO ZA POKOJNE. Da se dobije potpuni oprost potrebno je: pohoditi crkvu ili bogomolju u kojoj treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje, zatim primiti sv. Pričest, ispovjediti se ako je potrebno, te izmoliti molitvu na nakanu Sv. Oca Pape. Oprost se dobiva od 31. listopada od podneva, pa do ponoći 2. studenog, te od podneva slijedeće subote, pa do ponoći slijedeće nedjelje.

O oprostima u godini vjere pogledajte ovdje:

http://www.pastoralmladih.hr/Fokus/Nase-teme/Potpuni-oprost-u-Godini-vjere.aspx

http://www.zg-nadbiskupija.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=2763:dekret-o-potpunom-oprostu-u-godini-vjere&catid=5:aktualnosti&Itemid=82

http://www.biskupijakrk.hr/Clanak.aspx?cid=376&izb=58

Isto tako, googlajte internetom tražeći i druge datume. Upozoravam pri tome da ovakve i druge važne teme istražujete na sigurnim i provjerenim katoličkim internet stranicama.


Božji blagoslov!

don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh