Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Spirala i sakramenti

Majka sam 5-ero djece i pošto sam u 12 godina braka rodila 5-ero djece odlučila sam se na spiralu, za koju kažu da nije abortivna, iako znam da je grijeh. Ispovijedala sam se i pričešćivala, ali mi nešto nije dalo mira, pa sam na jednoj ispovijedi opet upitala svećenika da li smijem na pričest. Iako mi nije direktno rekao da ne smijem dok je ne izvadim, shvatila sam da je to želio reći. Zanima me da li smijem ili ne na Svetu pričest, i zanima me da li je imati spiralu smrtni grijeh?
Zahvaljujem Vam na odgovoru.
Zabrinuta


Draga Zabrinuta,

Glavni problem sa spiralom sastoji se u tome što ona nije samo kontraceptivno sredstvo već i abortivno sredstvo. Ona djeluje na dva načina – prvo, otežava kretanje spermija do jajne stanice, a drugo – onemogućuje već oplođenoj jajnoj stanici da se ugnijezdi na zidu maternice. Iako se vrlo često može čuti da je spirala samo kontracepcijsko sredstvo, to nije istina. Upravo s namjerom da pronađem podatke iz provjerenih izvora, istraživao sam članke s Enciklopedije Britannice, Medicine Online, Američkog kongresa ginekolaga i opstetičara, Američkog nacionalnog instituta za istraživanja raka itd. Svi izvori navode da spirala pri sprječavanju trudnoće djeluje ne samo kontraceptivno, već i na način da spriječi održavanje oplođenog jaja u maternici. (Web-linkove prilažem)

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/66704/birth-control/9595/Intrauterine-devices?anchor=ref312634

http://www.medicineonline.com/topics/I/2/IUD/Intrauterine-Device.html

http://www.acog.org/publications/patient_education/bp014.cfm

http://www.cancer.gov/dictionary?CdrID=599992

S obzirom da Katolička Crkva vjeruje da ljudski život nastaje u trenutku začeća, sprječavanje jajne stanice da nastavi svoj razvoj u maternici zapravo je abortus učinjen u početnoj fazi. To tvrdi i papinski dokument Evangelium Vitae, enciklika o vrijednosti i nepovredivosti ljudskog života, u 13. članku.

Dakle, zbog toga što spirala zapravo uništava ljudski život u njegovoj ranoj fazi, njeno  korištenje je vrlo težak grijeh. Prema kanonskom pravu sve osobe koje sudjeluju u abortusu samim tim činom padaju pod kaznu izopćenja koja im brani pristupanje sakramentima. To znači da nije moguće valjano pristupati ne samo pričesti, već ni ispovjedi sve dok se spirala ne ukloni iz organizma. Tek nakon toga je moguće je najprije uputiti molbu za skidanje kazne izopćenja i kada dobije oprost od te kazne, osoba može pristupiti ispovijedi, a nakon nje i pričesti.  

Najiskrenije se nadam da ćete shvatiti razloge zbog kojih je spiralu nužno odbaciti i da ćete što prije to učiniti.

Bog Vas blagoslovio i podržao u dobrim namjerama,
Don Damir

P.S. Za kratak uvod u katolički nauk o regulaciji poroda upućujem Vas na web stranicu:

http://www.katolici.org/faq.php?action=c_vidi&id=716Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh