Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Nacionalna mržnja

Već duže vremena razmišljam o nacionalnoj mržnji između Hrvata i Srba. Moj dečko i njegova obitelj rođeni su u Vukovaru i za vrijeme rata proživjeli su svakakve grozote, kao i mnogi drugi diljem Hrvatske. Razumijem da takvi ljudi nemogu voljeti i širom raširenih ruku dočekivati one koji su im nanjeli veliku bol i štetu, no mržnja koju osjećaju mi je zaista zastrašujuća i ona je obostrana. Najgore je što mnogi od njih nisu bili niti rođeni u to vrijeme, a toliko mrze. Nije li pogrešno na takav način odgajati djecu? Roditelji mog dečka su katolici, redovito odlaze na misu, ispovijedi i upravo iz tog razloga nemogu shvatiti da pored toga što na gotovo svakoj misi možemo čuti kako Bog želi da praštamo, oni u svom srcu imaju mjesto za mržnju. Svjesna sam kako smo svi grešni i slabi, ali trebamo se truditi, a mislim da se oni, kao i mnogi drugi, uopće ne trude.
Jako me rastužuje ta mržnja i dugo sam razmišljala što reći kad se dotakne tema nacionalne mržnje a da moje riječi ostanu negdje zvoniti u ljudskim glavama. Da makar razmisle o tome i pokušaju učiniti nešto po tom pitanju, jer smatram kako tome treba stati na kraj. A onda mi je sinulo. Nije li rat sotonino djelo? Za vrijeme ratova on trlja ruke i uživa, a mi mu podebljavamo taj užitak našom mržnjom koju gajimo nakon toga. Nije li to pomalo sablazno? Grozno! Neznam, možda griješim i pretjerujem i zato Vas molim da mi vi kažete nešto o tome i da li je moje razmišljanje ispravno i primjereno?
Tina


Draga Tina,

Dobro si to zamijetila i istina je da je to sotonino djelo. Samo to su vrlo osjetljive stvari stoga trebamo biti mudri i razboriti jer uistinu ne možemo razumjeti bol tih ljudi, pa da ih ne bi još više povrijedili. To ne znači da treba prihvaćati takvu situaciju. Treba opravdavati, ali na neki način i poticati da se ide prema savršenstvu. Moli se Duhu Svetom da te nadahne koji je najbolji način da to činiš. Najmudriji i najrazboritiji. Za početak bih ti preporučio da se moliš za njih, u tišini, bez puno priče. Prikazuj ih na miasma, utječi se Gospi i svecima i moli da oni istinski mogu oprostiti svojim neprijateljima i da ih Bog oslobodi od tog duha neopraštanja i svega što uz to ide. Nemoj ti upasti u zamku da ih osudjuješ, ljubi ih. Prikaži koju žrtvicu za njih, a kad dođe prilika razgovaraj s njima i to s jednim po jednim u blagosti i ljubavi. Budi strpljiva i u molitvi. To je pravi duhovni boj. Naravno da sotona trlja ruke, naravno da stoji iza mržnje i neopraštanja, ali zlo je pobijedio Isus Krist na križu i mi ćemo pobijediti samo ako idemo u njegovo ime, u ljubavi do kraja. Za malu zadaću ti dajem da razmatraš hvalospjev ljubavi iz poslanice Korinćanima. Toliko od mene. Molit ću za vas i služiti svetu misu. Samo hrabro.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh