Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Veza na daljinu

Zanima me Vaše mišljenje i što nauk katoličke Crkve misli o vezama na daljinu. Ako dvoje mladih osjeti da odgovaraju jedno drugome, je li uredu da njih dvoje tu vezu započinju ako se znaju tek nekoliko mjeseci, a jedno od njih dvoje uskoro odlazi raditi u drugu državu na nekoliko godina i biti će odsutan 7-8 mjeseci godišnje.
Hvala na odgovoru, AnaDraga Ana,

Sama si postavila brojna pitanja koja ukazuju na kompleksnost ovog pitanja i ove problematike. Nemam točan odgovor ali ću podijeliti s tobom nekoliko razmišljanja. Mislim da je dobro da mladi ostvaruju kontakte i ulaze u veze pa makar bili i udaljeni. No, mislim da je presudno pitanje što ti ili vas dvoje imate za cilj. Ako za cilj imate brak, mislim da je ideal svakako blizina. Jer za dobar brak je potreban razgovor, dodir, blizina, zajednička molitva, dijeliti zajedničke stvari itd. Neću reći da će se brak raspasti ako netko ode silom prilike negdje drugdje raditi, ali smatram da je ovo jedan, ajmo reći ideal. Mislim da se čovjek na daljinu može upoznati i zbližiti do jedne granice, ali mislim da je za još nešto dublje ipak bitan kontakt. Zanimljivo da je Isus htio nama ostati tako blizu da nam ostaje prisutan u sakramentima; u ispovijedi, u svetoj pričesti na jedan opipljiv način (naravno da to uključuje vjeru). Crkva nema službeni stav o vezama na daljinu, ali Crkva govori o preduvjetima za dobru vezu; o vjernosti, ljubavi, potpori, nježnosti itd. Još jedno zanimljivo razmišljanje je da ja ne mogu ispovijediti nekoga na daljinu ili preko skypea ili slično jer je potrebno polaganje ruku prilikom odrješenja. Mislim da su to zanimljive stvari za promišljati. Ne kažem da je nemoguće, ali mislim da je blizina ipak vrlo važna pogotovo ako se radi o braku koji je Bog blagoslovio djetetom. Dijete treba majčinsku i očevu blizinu tako da je na nama da određujemo svoje kriterije. Nekad je ljudima lakše imati vezu na daljinu jer kao da ima manje sukoba i nekad ona postaje platonska, ali često se ljudi (podsvjesno) u takvim odnosima ne prikažu onakvima kakvi jesu. Evo razmisli o tome  nadam se da sam ovim razmišljanjima nadodao ulja u vatru ove tematike.
Molit ću za tebe i blagoslivljam te,

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh