Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Izvršavanje zavjeta

Prošlo ljeto sam imao krizu na fakultetu. Naime, trebao sam položiti 5 ispita da me ne izbace s faksa i od tih 5 ispita, imao sam 3 komisije.
Pošto vućem lijenost i razrušene radne navike iz prošlosti, uz sve napore i učenje po cijele dane, nisam se uspio spremiti za komisije, a opet sam morao izaći na njih i položiti ih da me ne izbace s faxa.
Za svaki ispit i komisiju obratio sam se dušama u čistilištu da mole za mene, jer mi je to bila jedina šansa da položim. Na jednoj komisiji sam čak pao, a pad na komisiji znači izbacivanje sa faksa, ali Bog me spasio na nevjerojatan način.
Položio sam 4 od 5 ispita i morao sam pisati molbu da me ne izbace. Na kraju sam ostao na faksu i bilo mi je rečeno da se to pravilo izbacivanja ne primjenjuje na mene.
Svečano sam se obvezao da ću u zahvalu dušama u čistilištu što su me spasile, 400 dana u komadu bez prekida moliti svaki dan 4 krunice i ići na 2 mise dnevno.

Sad nakon 3 i pol mjeseca toga, već sam se uhodao i nije mi naporno, ali počinjem razmišljati da li je ta obveza koju sam si zadao dobra, jer trošim 4 sata dnevno na to, a prva mi je zadaća studiranje i bojim se da me Sotona možda namjerno opteretio s ovom teškom obvezom kako bi me opet odvojio od učenja. (apsolvent sam i imam cijeli dan slobodno pa imam vremena za molitvu i mise).
Ja ne znam kako da si pomognem. Bojim se da ne završim u paklu ako prekinem ovu obvezu prema Bogu. Bog i duše u čistilištu su me spasile i ne znam kako da im zahvalim, a čini mi se da je najbolji način da prikazujem mise i krunice za njih.
A kao što rekoh bojim se prekinuti tu obvezu.
Šta Vi mislite o tome? Ako treba dovršit obvezu, ja ću je dovršit, ali bojim se da me Sotona namjerno mota oko prsta...
Molim Vas za pomoć. Da li to treba prekinuti ili nastaviti s tom obvezom?
 
Hvala Vam! BVBPrvo čestitam ti na položenim ispitima. Drugo, moraš biti oprezan kada daješ zavjete. Tada također čovjek treba moliti za nadahnuće Duha Svetoga. Obećanja i zavjeti su ozbiljna stvar. Ako si obećao trebao bi to i izvršiti. Sveti Pavao nam govori u djelima apostolskim 18. glava, kako se trudi ispuniti zavjet koji je Bogu dao. Ovdje ti je dio iz katekizma katoličke crkve o zavjetima i obećanjima pa prostudiraj malo:

OBEĆANJA I ZAVJETI

2101 U nekim okolnostima kršćanin je pozvan da nešto Bogu obeća. To se događa u krštenjutu i potvrdi, u ženidbi i ređenju. Iz osobne pobožnosti može kršćanin Bogu obećati također neko djelo, molitvu, milostinju, hodoćašće itd. Vjernost datim obećanjima izraz je štovanja koje dugujemo božanskom Veličanstvu i ljubavi prema vjernome Bogu.
2102 "Zavjet, to jest promišljeno i slobodno Bogu dano obećanje o mogućem i većem dobru, mora se ispuniti iz kreposti bogoštovlja". Zavjet je čin pobožnosti, kojim kršćanin prinosi samog sebe Bogu ili mu obećava neko dobro djelo. Držeći svoje zavjete, daje Bogu što mu je obećao i posvetio. Djela apostolska pokazuju nam svetog Pavla kako se brine da ispuni zavjete što ih je učinio.
2103 Crkva priznaje primjerenu vrijednost zavjeta kojima se provode u djelo evanđeoski savjeti: Majka se Crkva raduje što se u njezinu krilu nalazi mnogo muškaraca i žena koji Spasiteljevo poniženje jače slijede i jasnije ga pokazuju primajući na sebe siromaštvo u slobodi djece Božje i odričući se svoje volje: oni se naime iz ljubavi prema Bogu podlažu čovjeku, u onomu sto spada na savršenost, više nego to traži opseg zapovijedi, i to zato da potpunije slijede poslušnog Krista. U nekim slučajevima Crkva može, zbog primjerenih razloga, dati oprost od zavjetâ i obećanjâ.


Ukoliko ne možeš ili nisi izvršio zavjete, predlažem ti da odeš na ispovijed, to kažeš ispovjedniku, ispovjediš se i pokaješ te izvršiš pokoru koju će ti on dati. U svakom slučaju nećeš u pakao zbog toga, ali ako možeš svakako izvrši.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh