Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Govor u jezicima

Možete li mi objasniti što je to govor u jezicima kod Sv. Pavla. Također, pronalazimo Isusove riječi u Markovu evanđelju 16,17 "Ova će znamenja pratiti one koji budu povjerovali: Mojim će Imenom izgoniti zle duhove, govorit će novim jezicima..." - što je Isus pod tim mislio "Govorit će novim jezicima"?  Naime, mišljenja su različita kod svećenika. Jedni govore da je to dar Duha Svetoga koji služi na izgradnju samog sebe, i onaj koji moli da to njegov duh moli. Dok drugi kažu da je Duh Sveti, na dan Pedesetnice, djelovao tako što su apostoli govorili na svojem vlastitom jeziku, a svi nazočni narodi su ih razumjeli na svojemu jeziku i da ne može postojati taj tzv. dar jezika, koji čovjek sam ne razumije. To i jest ono što mi je nerazumljivo. Kako netko može moliti ono što ni sam ne razumije, kako ga onda Bog može razumijeti kad ni on sam sebe ne razumije? Oni koji zastupaju dar govorenja u jezicima kažu
da postoji i dar tumačenja, dakle netko razumije duhom ono što onaj drugi moli i naravno tumači njegovu molitvu. Koja je svrha svega toga? Zar molitva nije razgovor s Bogom? I što mi to molimo kad molimo u jezicima? Zašto ta podjela između mišljenja svećenika u Crkvi? Jeli onda molitva u jezicima krivovjerje ili je odobreno od strane Crkve?
Hvala vam!


Dobro pitanje postavljaš, ali moraš znati da se ne mogu sve stvari u Svetom pismu tumačiti jednoznačno. Mnogim stvarima možemo pristupiti sa više strana. Što se tiče dara jezika on uopće nije sporan i ne radi se ni o kakvom krivovjerju, no postoje različite manifestacije dara jezika. (preporučam ti knjigu od oca Roberta De Grandisa koja se zove “Dar jezika”). Sv. Pavao o tome dosta govori. Tu se radi o tome da kad ne znamo što moliti Duh se za nas zalaže neizrecivim uzdasima, kako piše u poslanici Rimljanima. Sv. pismo nas uči da je dar jezika jedini od karizmi koji je dan na osobnu izgradnju jer Duh Sveti u nama moli savršeno. Mi to razumski ne razumijemo, ali Bog razumije. Tu se najčešće ne radi o stvarnom jeziku već o tzv. tepanju (gdje mi kao malena djeca koja još ne znaju ni govoriti pričamo svome nebeskom Ocu), to su ti neizrecivi uzdasi. No postoje i slučajevi gdje neke osobe dobiju i dar molitve na nekom od drevnih jezika (aramejski, hebrejski ili slično) do toga da netko progovori na nekom modernom jeziku kojeg nije nikako mogao znati. Naravno da oko toga postoje brojna tumačenja i mišljenja, no meni je dovoljno da znam da je to dar Duha Svetoga, da služi na osobnu izgradnju, da sveti Pavao govori da bi on volio kad bi svi molili drugim jezicima. Ali nas Pavao poziva da težimo za darom prorokovanja jer je on veći i izgrađuje zajednicu. A znamo da Pavao govori i da je ono što ostaje ljubav i da nam bez nje ništa ne vrijedi. U katoličkoj karizmatskoj obnovi 100 milijuna ljudi ima iskustvo toga dara i ja osobno znam mnoge mlade uključujući i mog duhovnika koji imaju taj dar. Ne treba od toga raditi ne znam što. Ako imaš taj dar to ne znači da si svetiji ili veći od bilo koga drugoga jer karizme su nezasluženi darovi Duha Svetoga. Što se tiče dana Pedesetnice, ne bih toliko stavio naglasak jesu li oni molili ovako ili onako nego to da je Duh Sveti sišao i različite narode ujedinio, dao da se razumiju. Na neki način ispravio ono što se dogodilo kada je Bog pobrkao jezike graditeljima kule babilonske. Možemo dugo o tome. Pročitaj knjigu i moli se Duhu Svetom. Kad imaš njega koji je osoban Bog, kojeg nam je Isus ostavio u Očevo ime, onda imaš sve njegovo, darove, karizme i plodove. No na nama je da mu dopuštamo da on upravlja našim životima, a ne da mi činimo sve po svom. Molit ću za tebe.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh