Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Bog i nevjernici

Zanima me kako Bog gleda na ljude koji, recimo, nisu u mogućnosti vjerovati? Pod tim mislim na ljude koji su odrasli u obiteljima gdje je vladalo nasilje, a ne ljubav. Na ljude koje nitko nije mogao podučiti ljubavi i vjeri u Boga.
Osobno znam jednu osobu koja je cijelo svoje djetinjstvo maltretirana, čiji su roditelji alkoholičari, osobu koja je pred svojim očima izgubila dragu osobu. Znam da ćete reći da se za takve ljude treba moliti, ali moje pitanje je koliko je njezino nevjerovanje grijeh?
Hrvoje


Dragi Hrvoje,

Bog je Otac za svako stvorenje pa tako i za svakog čovjeka. Bog ljubi svako svoje stvorenje i poslao je svoga Sina Isusa Krista da otkupi svakog čovjeka. Bogu je sigurno stalo da svako njegovo stvorenje dospije u vječno zajedništvo s njim. On je taj koji poznaje naše dubine, okolnosti u kojima smo se rodili i u kojima smo odrasli. On zna koliko nam je dano i koliko će tražiti od nas. Ne trebamo sumnjati u to. On je pravedan, izvor svake pravde, a uz to i milosrdan. Naš Bog nije neki diktattor bez osjećaja i razumijevanja, koji nam je dao zakone i pravila koja je nemoguće slijediti pa nas gazi zbog toga. Na nama je da svakog ljubimo i da svakome svojim životom pokazujemo i svjedočimo kakav je Bog. Da je On uistinu ljubav i da se želi darovati svakom čovjeku, a na Bogu je sve ostalo. Ne trebamo toliko ulaziti u to koliki je grijeh. Da bi nešto bilo teški grijeh moraju postojati kriteriji, kao što su sloboda, svjesnost itd., a to je u konačnici samo Bogu znano pa stoga to i prepustimo Njemu koji je ljubav, pravda i milosrđe. Zato nam On i govori da ne sudimo jer nismo za to stvoreni i nemamo uvid u čovjeka kako ga On ima. Ti budi svjedok Božje ljubavi toj osobi o kojoj govoriš. Ne moraš još toliko riječima govoriti o Bogu već djelima. Jer djela ljubavi čine svoje, uistinu donose plod, po njima se Bog ponovno utjelovljuje i ozdravlja, iscjeljuje, oslobađa, oživljuje. Ali i kao što si mi rekao, moli se za tu osobu, prikazuj sv.misu za nju itd. Ja ću moliti za vas oboje.

Bog s tobom,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh