Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Simboli

Don Damire, zašto se ne uništi obelisk na trgu sv. Petra koji na neki način sablažnjava mnoge krščane? Nije mi jasno zašto se tamo i nalazi taj simbol masona?! Zašto se ne ukloni zmaj (gmaz) koji stoji na katedrali sv. Duje u Splitu? Također, zašto se ne promijeni ime "Društvo hrvatskog zmaja"? Za mene je zmaj u krščanskoj umjetnosti prihvatljiv samo pod nogama Božjih slugu.
Mir i dobro!  JureDragi Jure,

Stvari je uvijek važno staviti u povijesni kontekst i čuvati se tzv. teorija zavjere. Prije svega, obelisk na trgu sv. Petra nije nikakva novoizgrađena masonska građevina, već se nalazi u Rimu još od 40-ih godina naše ere. Prvotno se nalazio u Kaligulinom (kasnije Neronovom) cirkusu, i prema legendi to je građevina koju je sv. Petar zadnju vidio pri razapinjanju. Obelisk je ispred bazilike sv. Petra premjestio papa Siksto V., koji je ostao zapamćen kao veliki graditelj Rima. Postavio je po gradu čitav niz obeliska koji su služili kao orijentacija hodočasnicima. Premještanje velikog obeliska na trg sv. Petra je bio kolosalan poduhvat pod vodstvom Domenica Fontane i odvilo se 1585. god. Prva masonska loža osnovana je 1717. u Londonu, tako da ne znam kako točno obelisk koji u Rimu stoji od prvog stoljeća može biti simbol masona koji su se konstituirali 17. Stoljeća i kasnije? Isto vrijedi za obelisk na trgu sv. Petra koji je tamo premješten stoljeće i pol prije nego što je osnovana masonska podružnica u Italiji (koja je odmah i osuđena od strane Klementa XII.). Osim toga, taj isti obelisk ni na koji način ne odražava masonsku ideologiju. Na vrhu obeliska se nalazi veliki križ, a u podnožju natpis koji govori o pobjedi križa nad neprijateljskim silama:

Ecce crvx Domine
Fvgite Partres adversae
Vicit leo Detribv Ivda
(Evo križa Gospodnjeg
Bježite neprijateljske sile
Pobijedio je križ plemena Judina)

Christvs Vincit
Christvs Regnat
Christvs Imperat
Christtvs ab omni malo
Plebem svam
Defendat

(Krist pobjeđuje
Krist kraljuje
Krist vlada
Krist štiti svoj narod od svakoga zla).

Što se tiče družbe „Braće hrvatskog zmaja“, naziv se zadržao zbog duge povijesne tradicije. U srednjem vijeku, postojalo je viteški red Societas Draconistrarum, koje je osnovao hrvatsko-ugarski kralj Žigmund Luksemburški 1408. god. U njemu je sudjelovao velik broj hrvatskih plemića, a jedna od glavnih funkcija reda bila je obrana kršćanstva pred osmanlijskim napadima i borba protiv heretika. Viteška društva su u srednjovjekovnoj Europi bila iznimno popularna, a vladarska kuća Anžuvinaca je osnovala više njih. Taj red Societas Draconistrarum  osnovan je po uzoru na stariji Red Sv. Jurja, pa otud dolazi i simbol zmaja koji je uz veliki crveni križ bio glavno obilježje tih vitezova. Kao što sv. Juraj pobjeđuje zmaja, tako je križ kod vitezova bio znak pobjede nad herezom. Iako ne postoje sačuvane izvorne povijesne insignije reda, prema opisima najvjerojatnije se radilo o zmaju koji krvari. Družba „Braća hrvatskog zmaja“ danas je kulturno-filantropsko društvo koje se, prema njihovom statutu, brine za očuvanje nacionalnog identiteta i promociju kršćanskih vrijednosti u znanosti i umjetnosti. Jedan od njihovih najpoznatijih zahvata je prijenos posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada u zagrebačku katedralu. Jednako tako, istakli su se brigom za očuvanje i obnovu Kamenitih vrata u Zagrebu.  

Što se tiče zmaja na katedrali sv. Duje u Splitu, ne znam točno gdje se nalazi simbol zmaja, ali s obzirom na to da je katedrala dio svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, arhitektonski zahvati i eliminacija elemenata sa pročelja predstavljala bi kršenje državnih i međunarodnih zakona. Osim toga, simbol zmaja se u ranijoj kršćanskoj ikonografiji ne pojavljuje samo pod nogama svetaca, iako je to od renesanse vrlo dominantan način prikazivanja.


BTB,
Don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh