Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Brak sa nevjernikom

Bila sam na zaručničkom tečaju i rečeno je otprilike da kada se vjenčamo, naše se duše spajaju i mi predajemo sebe jedno drugome. Ja predajem sebe svome budućem mužu da me ljubi ali problem je što moj zaručnik nije baš nešto naročito jak u vjeri. Ne zna osnove vjere, 16 godina nije bio na ispovijedi pa sam ga ja nagovorila da konačno ode i otišao je. Živimo u čistoći, ali sve je to zato jer sam ja tako predložila, opskrbila ga knjigama kao što su Teologija tijela i Prava ljubav. On to sve prihvaća, idemo na misu svake nedjelje, ali npr. da ja slučajno ne idem koji put pitanje je bi li on išao sam.
Kako da se onda predam osobi kojoj na prvom mjestu nije vjera u Boga i što uopće mogu očekivati od takve osobe, mogu li mu vjerovati? Ako sebe predajem toj osobi, ta osoba mora biti jaako jaako dobra, da ne kažem savršena, da joj povjerim sebe i našu djecu. A gdje naći takvog muža? Marija


Draga Marija,

Vjera je dar. Nekima je ona usađena i „poklonjena“ od njihovih roditelja ili baka, ali nekima nije. Čovjek postaje istinski vjernik kada se susretne sa živim Isusom i njemu kaže DA. Bog želi da svaka osoba upozna Isusa Krista, čak je Isus nama dao poslanje da idemo po svemu svijetu i da sve učinimo Njegovim učenicima. Na sličan si način i ti pozvana biti svjedokom, pa i svom zaručniku. Znam mnoge muškarce ili žene koji su preko svoje žene ili muža doživjeli Boga i istinski se obratiti. Preporučam ti da čitaš i razmatraš hvalospjev ljubavi iz prve poslanice sv. Pavla Korinćanima, gdje kaže da prava ljubav ne traži svoje. Razmatraj te riječi i probaj tako živjeti. Ne traži za uzvrat nego daji. To ne znači da se trebaš udati za nekoga s kim se u startu uopće ne razumiješ, ili s kim se non-stop svađaš ili nešto slično, ali ako si se slobodno odlučila za nekoga onda ti predlažem da ljubiš onako kako je rečeno u hvalospjevu ljubavi. Znam da nije lako i da se postepeno raste u tome, ali naš Bog nas toliko cijeni i ljubi da nas poziva da budemo savršeni kao i on. Ako tvoj zaručnik radi sve te stvari samo zbog tebe, mislim da to trebaš cijeniti. Bilo bi idealno da on to radi prvenstveno iz ljubavi prema Bogu, ali i ovo je put. Ohrabri ga, ljubi ga i ne traži svoje. Moli se Duhu svetom da usavrši tvoju ljubav i svakodnevno zahvaljuj Bogu na zaručniku i svakodnevno sve predaj u Njegove ruke. Ne zaboravi da nismo savršeni i da je cilj braka doći Bogu. Vas dvoje zajedno, kroz sve muke i nevolje ući u Kraljevstvo. Dani ste jedno drugome da bi se posvetili, a ne oboje sveti pa da sveti hodate kroz život i onda Nebo. Ne zaboravi da vam Bog daje svoga Duha Svetoga koji će vas voditi, koji će vas jačati, prosvjetljivati, braniti, savjetovati i uskakati u pomoć u vašoj slabosti. Bog vas čuvao i blagoslovio. Molit ću se za vas. Za kraj ti predlažem da pogledaš film o sv. Riti, mislim da ga možeš pronaći na YouToubeu.

Btb,

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh