Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Masturbacija kod žena

Štovani don Damire,

zašto je samozadovoljavanje kod žena grijeh? Jasno mi je da je kod muškaraca to grijeh jer se prosipa sperma, koja u sebi nosi život. Ali kod žena?

Ne mogu se uvijek oduprijeti tome, a mislim da razlog leži u tome što ne vidim što je tako štetno u tome. Hvala unaprijed! Anonimna


Poštovana,

budući da je samozadovoljavnje blud, potrebno je znati definiciju bluda:

Bludnost je neuredna želja ili razuzdana naslada spolnog užitka. Spolni užitak moralno je neuredan kad se traži radi samog sebe, izdvojeno od svrhovitosti radjanja i sjedinjenja. (KKC 2351)

Nadalje, samozadovoljavanje je:

...svojevoljno uzbudjenje spolnih organa radi postizanja spolnog užitka. "U skladu sa stalnom predajom i crkveno Učiteljstvo i moralni osjećaj vjernika masturbaciju su bez kolebanja smatrali činom koji je u sebi i teško neuredan." "Kakav god bio razlog tome, svojevoljno služenje spolnom sposobnosti izvan normalnog bračnog opčenja bitno se protivi njenoj svrsi." Spolni se užitak tu traži izvan "spolnog odnosa što ga traži moralni poredak i po kojemu se, u okviru prave ljubavi, ostvaruje cjelovit smisao uzajamnog darivanja i ljudskog radjanja." KKC 2352

Dakle, samozadovoljavanje je grijeh ne zato što se prosipa sjeme nego zato što je ta radnja "svojevoljno uzbudjenje spolnih organa radi postizanja spolnog užitka."
U tom smislu "spolni užitak moralno je neuredan kad se traži radi samog sebe, izdvojeno od svrhovitosti radjanja i sjedinjenja."

Btb

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh