Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Nedjelja

Postoji li službeni stav Crkve o paljenju perilice za suđe i perilice za rublje nedjeljom? Da li u istu kategoriju ulazi pegla i pećnica? Zamolila bih i Vaše mišljenje o istome. Anita


Draga Anita,

Puno obitelji koje žele uštedjeti nešto novaca u kućnom budžetu pomno paze na razdoblja niske tarife. Kako je struja jeftinija nedjeljom tijekom čitavog dana, upravo to vrijeme zna biti vrlo korisno za uključivanje kućanskih strojeva koji troše puno električne energije. Iz tvog pitanja čini mi se da te zanima zapravo je li zabranjeno raditi kućanske poslove nedjeljom. Sjetimo se kako je Isus u više navrata ponavljao da je dan Gospodnji (u to vrijeme Subota), stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi Subote. Božja zapovijed nam ne zabranjuje na taj dan činiti dobro, već nas upućuje da se klonimo svakoga rada koji bi nas zarobljavao, činio nezadovoljnima i priječio nam štovanje Boga. Evo kako se o tome govori u Katekizmu Katoličke Crkve:  „U nedjelje i ostale zapovjedne blagdane neka se vjernici uzdrže od onih djela i poslova koji priječe iskazivanje štovanja Boga, radost vlastitu danu Gospodnjem ili potrebit odmor duše i tijela. Obiteljske potrebe ili velika društvena dobrobit zakonite su isprike od propisa nedjeljnog počinka. Ipak vjernici neka bdiju da takva zakonita opravdanja ne bi stvorila navike štetne za vjeru, obiteljski život i zdravlje. Ljubav prema istini traži sveto slobodno vrijeme, nužda pak ljubavi prihvaća opravdan rad.” (br. 2185)

Dakle, Crkva nema „službeni stav o paljenju perilice za suđe” nedjeljom, već samo prenosi Božje preporuke koje su to da živimo svoj život u punini. Mislim da se sve što si navela u pitanju može bez problema činiti ukoliko je u skladu s onim navedenim u citatu, posebice nuždom ljubavi.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh