Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Grijeh koji se ponavlja

Bojim se same sebe jer koliko molim Boga da mi pomogne to ne uspijevam jer mi se stalno isti grijeh ponavlja i ne mogu si pomoći. Konkretno, stalno bludno razmišljam!  Molim pomozite mi. Josipa


Draga Josipa,

Iz tvog mail-u mogu tvoju situaciju sažeti sve ovako: "pokušavam, ali ne ide" . Veliki broj ljudi otprilike ovako sažima svoju životnu situaciju vezanu uz čistoću. U tome nema ništa neobično. Život je borba, ali je uvijek važno zadržati ovaj prvi dio rečenice, tj. "pokušavam". Katekizam nam također govori da je "gospodstvo nad sobom djelo duga nastojanja. Nikad ne možemo reći da smo ga stekli jednom za svagda. Ono pretpostavlja uvijek novu obavezu u svim razdobljima života." (br. 2342) Dakle, ne događa se niti odjednom niti jednom zauvijek: "Čistoća poznaje zakone rasta, koji prolazi kroz stupnjeve obilježene nesavršenošću i vrlo često grijehom. Krepostan i čist čovjek 'izgrađuje se iz dana u dan brojnim slobodnim opredjeljenjima. Zato on spoznaje, ljubi i čini moralno dobro u skladu sa stupnjevima rasta'". (br. 2343).

Nema ništa neobično u rečenici iz podnaslova, niti se išta novo može reći. Težnja za savršenošću i problemi s grijehom iskustvo su svakog čovjeka. Pavao na kraju svoga života govori o "boju koji je bio" i "trci koju je završio". Možda je najvažnije znati da ta borba i trka ima smisla. Koliko god nam se naši problemi činili kao vjetrenjače koje će nas uvijek baciti na početak, dugoročna ustrajnost će ipak uroditi svojim plodovima. Jednom ćemo ipak malo bolje upoznati vjetar, ojačati ruke za snažniji zamah i preskočiti prepreku. Diši duboko, traži podršku, pitaj za pomoć, ali - ne odustaj!

BTB

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh