Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

U zagrljaju svjetlosti

Nedavno sam pročitala knjigu „U zagrljaju svjetlosti“ Betty Eadie u kojoj opisuje svoje iskustvo kliničke smrti. Knjiga je izvrsna i čita se „u jednom dahu“, no zanima me možemo li stvarno vjerovati u istinitost doživljaja kod kliničke smrti ili ih tek pripisati halucinacijama uma uslijed traume kao što je smrt? Naime, naša vjera se temelji na Pismu i Objavi, ali nitko od nas ne zna kome, kada i na koji način će se Bog objaviti, zar ne? Iskustvo koje opisuje ta žena je zaista nevjerojatno, ali nisam sigurna koje je stajalište Crkve po tom pitanju – vjerovati u to ili ne?
Molim vas za Vaše mišljenje o fenomenu „tik to smrti“, a ako je moguće, i osvrt na samu knjigu. MarijaDraga Marija,

Samu knjigu nisam pročitao, ali je stajalište Crkve o privatnim objavama je vrlo jasno (usp. Katekizam Katoličke Crkve br. 66 i 67):

66 "Kršćanska, dakle, ekonomija (plan spasenja), ukoliko je, novi i konačni savez, nikada neće minuti: nemamo više očekivati nikakvu javnu objavu prije nego se u slavi pojavi naš Gospodin Isus Krist".[35] Premda je objava dovršena, ipak nije sva potpuno izrečena; na kršćanskoj je vjeri da postupno kroz vjekove dosegne sav domašaj objave. 

67 Tijekom stoljeća bilo je takozvanih "privatnih" objava. Neke od njih je priznao crkveni autoritet. One ipak ne pripadaju u polog vjere. Uloga im nije da "poboljšaju" ili "upotpune" konačnu Kristovu objavu, nego da pomognu da se od nje u određenom povijesnom razdoblju potpunije živi. Pod vodstvom crkvenog učiteljstva osjećaj vjernika znade razlučiti i prihvatiti ono što je u takvim objavama Crkvi istiniti poziv Krista ili njegovih svetaca. Kršćanska vjera ne može prihvatiti "objave" koje bi htjele nadići ili ispraviti objavu koja je u Kristu dovršena. Toga ima u nekih nekršćanskih religija, a i u nekih novijih sekta koje se na takvim "objavama" zasnivaju.


Prema tome, sve ono što nam je potrebno za spasenje već je objavljeno s Isusom Kristom. Nijedna privatna objava ne može uključivati ništa što bi nadopunjavalo tu objavu niti nešto što bi nas dodatno obvezivalo na poslušnost. Prema tome, autentičnost svake privatne objave se procjenjuje u odnosu na Kristovu objavu koja je najviše mjerilo. Neke od privatnih objava koje se pokažu vjerodostojne mogu pomoći da se već predana vjera potpunije živi, ali ništa novo što donose izvan onoga što je već rečeno ne može postati predmetom vjere. A što se tiče života poslije smrti, Isus je o njemu na više mjesta vrlo jasno govorio. O pitanju iskustava kliničke smrti, vrlo je teško govoriti s medicinskog i duhovnog stajališta. Ali, kao i uvijek, i sada vrijedi isto pravilo - ona nam mogu biti poticajna za vjeru samo ako su u skladu s onim sigurnim pologom vjere koji smo već kao kršćani primili.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh