Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kušnja i konfuzija

Molim Vas uputite me kako se ispravno moliti, kako savladati napasti koje narušavaju mir. Kako si pomoći kod loše koncentracije? Kako biti dobra majka tri sina i dobra supruga? Ana


Draga Ana,

Molitva uvijek iziskuje napor. Ona je kontakt s Bogom, ali da bismo ostvarili taj kontakt redovito se uključujemo u borbu protiv nas samih i naših ljudskih slabosti te protiv zamki Napasnika. Čak i sveci te veliki ljudi iz Crkvene povijesti ostavili su nam zapise o tome kako je molitva često borba. Jedna od tih slabosti je i rastresenost. Naravno, ona nam smeta pri moljenju. Ali ako se skoncentriramo na nju i krenemo "u lov" protiv rastresenosti samo ćemo upasti u njezinu zamku i postati još rastreseniji i frustriraniji. Potrebno je pak vratiti se svome srcu, smiriti se. Vjerujem da bi vam korisno bilo imati jedan poseban prostor i vrijeme za molitvu, tj. molitveni ritam. Sama ta stabilnost pomoći će ti da se lakše isključite od svakodnevnih briga i posvetite razmatranju Sv. Pisma, usmenoj molitvi ili nekom drugom obliku koji ti najbolje odgovara. Nemoj se koncentrirati na smetnje koje ti budu dolazile. Dovoljne će biti posvjestiti da su tu i predati ih Isusu. Pusti da poput brodova na rijeci prolaze, ali nemoj zadržavati svoj pogled na njima. S vremenom će ti biti puno lakše postići koncentraciju.

Molitva se odražava na naš život i naš život se odražava u molitvi. Vjerujem da je za dobar obiteljski život najvažnije istinski i do kraja ljubiti članove svoje obitelji, poštivati ih, pomagati im da se razvijaju u slobodi, komunicirati s njima, biti im podrška. To nisu savjeti koje napišemo na listu i počinjemo ostvarivati jedan po jedan. Upravo suprotno - ljubav dolazi nesputano i nenametljivo. Vjerujem da će ti molitva također pomoći u otkrivanju toga kako dublje ljubiti svoga supruga i djecu, osluškivati njihove potrebe i biti im dobar suputnik. Sveti Pavao u 1. poslanici Korinćanima na prekrasan način govori kakva je ljubav:  Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se;

nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi.

Ljubav nikad ne prestaje. (1Kor 13, 4-8).

Što se tiče same kršćanske molitve, vjerujem da bi ti puno pomoglo i malo proučiti što Katekizam Katoličke Crkve o njoj govori. Naša molitvena tradicija je puno šira nego što se obično misli. U nizu poglavlja obrađeni su korijeni, tradicije, načini molitve itd. Jednako tako, jedan čitav članak naziva se "Borba molitve" i mogao bi biti koristan i u tvome osobnom rastu.

http://www.hbk.hr/katekizam/iv/21-pre1.html#RTFToC1

http://www.hbk.hr/katekizam/iv/22-pre1.html#RTFToC1

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh