Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Što znači oprostiti?

Imao sam svađu sa bratom i nakon godinu dana boli i muke odlučio sam više ne razgovarati, i imati bilo kakav odnos sa njim. Jako me je povrijedio iako se pred drugima pravi nevinašce. Dali moja odluka znači da nisam oprostio? Jer po njemu on nije ništa kriv, a normalno nije bilo ni isprike. Ja si i pokušavam “uturit “ u glavu da mu nemam šta ni opraštat, ali ne želim ga više ni viđati.

Dali puno griješim kod molitve Oče naš, kada umjesto “kako i mi otpuštamo dužnicima našim” molim “po milosrđu svome”? (Jer ne znam kako i koliko opraštam)


Dragi čitatelju,

Iz tvoga maila sam obio dojam da si proživio jednu veliku nepravdu u svome životu. Sve nas takve stvari pogađaju, osobito ako ih doživimo od bliskih osoba. Možda bi i tebi i tvome bratu pomoglo ako bi mu otvoreno objasnio što te povrijedilo? Ne moraš takav razgovor "siliti" kako ne bi izazvao nepotrebnu svađu, već objasniti to u trenutku koji se ukaže kao prikladan. Vjerujem da će to pomoći i tebi i njemu. Inače, oprosti ne znači opravdavati nečiju krivnju. Oprostiti znači biti spreman preći preko tuđih pogrješaka, biti otvoren za budući novi početak. U tom smislu oprost će pomoći tebi da se ne vraćaš stalno na prošlost. Vjerujem da tvoj brat, ako je počinio pogrešku, i sam duboko to osjeća, iako se možda pred drugima pretvara da nije tako. Nemoj se fiksirati na to. Pokušaj moliti za njega i nadati se da će mu Božja milost pomoći i da i on uvidi teškoću koja je nastala između vas.

Za kraj bih spomenuo još nešto što mi osobito leži na srcu. Mi kršćani bismo trebali imati najveći uzor u Kristu koji je ljubio i onda kada je posve nepotrebno trpio. Vidjeli smo da nas Sveto Pismo poziva da naša pravednost bude veća od pravednosti Pismoznanaca. Dakle, u životu se ne bismo trebali zadržavati na tome da samo tražimo pravdu. To čine mnogi. Vjerujem da ćemo najveći znak svijetu biti ako i prema onima koji nam čine nepravdu budemo pokazivali ljubav. Vjerujem da bi takav stav mogao utjecati i na tvoga brata da sam, bez vanjskog moraliziranja, počne razmišljati o stvarima koje je učinio.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh