Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kako nastaviti dalje

Imam 18 godina, a prije otprilike 2 godine bio sam u vezi s curom. Do tada nisam imao nekih dobrih iskustava s curama i nadao sam se da će ta veza funkcionirati. Što se dogodilo je da me ta cura prevarila. A pošto sam ja bio tada i vrlo naivan te nisam takvo nešto očekivao, kada sam to saznao bio sam shrvan. Počeo sam na žene gledati isto, počele su mi prolaziti misli kroz glavu kako u životu što si više dobar, to se prema tebi lošije odnose i slično. Uglavnom, par mjeseci nakon toga imao sam prvo seksualno iskustvo i to s prostitutkom. Više se ne sjećam jesam li tada bio pod utjecajem maloprije navedenih misli, ali bio sam pod pritiskom. Od tada nisam imao odnose, ali ne iz razloga što to ne mogu, nego što jednostavno imam osjećaj da to nije ispravno i ne forsiram to. No, ono što tu mene zamara je činjenica da sam ja svoju nevinost izgubio na jedan tako glupi način. O sebi sam uvijek mislio da nisam kao svi ostali, odnosno da sam drugačiji. Jednostavno se ne mogu pomiriti s činjenicom da sam napravio takvu glupost jer sebe nikad nisam smatrao takvim te više nisam toliko siguran koliko sam bio u svoje 'ja', odnosno nekako ona sigurnost u sebe i dobrota kao da se klima, da nisam 100% uvjeren u ono što radim i na koji način radim. Ne želim lagati, kao i sve mlade, i mene zamaraju seksualne stvari i stalno sam pod pritiskom ali teško mu se u zadnje vrijeme odupirem, i zato se obraćam Vama. Moje pitanje je kako si oprostiti nešto što nisam smio napraviti i nastaviti živjeti 'snažno' na način na koji vjerujem. IvanDragi Ivane,

Hvala što si se javio i drago mi je što se boriš i što nisi zadovoljan sa svojim postupcima. To je znak da si dobar i da si i dalje pozvan na savršenstvo i svetost. U odnosu prema prvoj djevojci je potrebno opraštanje. Znam da to nije jednostavno i da djeluje ne moguće, ali Isus je na križu oprostio onima koji su ga razapeli i tada za sve nas izmolio taj „nadnaravni“ dar, ali potrebno ga je zatražiti. Moli se Isusu da možeš oprostiti ili da uopće dobiješ želju da joj oprostiš i vjeruj mi da ćeš kroz vrijeme osjetiti olakšanje i mir. Isto vrijedi i za tebe, moraš sebi oprostiti jer ti Bog oprašta i oprostio ti je čim si se ispovijedio i pokajao. Ne sumnjaj u to, Bog te ne osuđuje, svjestan je naše slabosti i naših padova, ali unatoč tome želi da budemo sveti. Digni se i kreni hrabro naprijed. Kad padneš nema očajavanja, pokaj se, ispovijedi i naprijed bez okretanja i gledanja unatrag. U tvom mailu vidim da osjećaš krivnju zbog svojih grijeha, što je u jednu ruku normalno jer đavao nam to nameće zbog naših grijeha a uz to nam želi zamagliti ljubav Božju koja nas hrabri, tješi, koja oprašta, podiže itd. Krivnja te treba osvijestiti da neke stvari nisu dobre, ali ne smije zamagliti istinu da nam je Bog oprostio i da nas Bog unatoč našim padovima i slabostima ljubi i želi da postanemo sveti. A svetost se prijatelju postiže malo po malo, ustrajno, uz puno padova ali i još više ustajanja. Svakodnevno se u ime Isusovo odriči duha nepraštanja i duha krivnje i moli se Duhu svetom da možeš osjetiti ljubav Božju, da možeš osjetiti njegovo oproštenje da bi onda i ti mogao oprostiti drugima, jer to je jako bitno. U očenašu molimo : “…otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim“. Nek te Duh Sveti vodi, jača, prosvjetljuje, upravlja i vlada nad tobom i neka te posvećuje, a neka te blažena djevica Marija prati svojim moćnim zagovorom.

Btb,

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh