Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Izraz "slučajno"

Don Damire, zanima me postoji li u našem kršćanskom riječniku izraz SLUČAJNO? Koliko sam shvatio mi smo ti koji imamo izbor i koji bi trebali birati za svoje dobro potpomognuti Ocem, a ne prepuštati stvari slučaju.


Mi vjerujemo da je Bog svemoguć i sveznajući, ali u isto vrijeme da je dao čovjeku slobodnu volju. Čini mi se da tebi predstavlja problem kako se u Božjem sveznanju može pojaviti „slučajnost“. Gledano s Božjeg aspekta, takvo nešto ne postoji. S čovjekovog aspekta „slučajnima“ nazivamo stvari koje ne možemo razumjeti ili predvidjeti, ali to ne znači da u trenutku kada se suočimo s njima možemo donijeti dobru odluku. Ipak, čini mi se da ne treba previše inzistirati na tome da iz jezika nešto izbacujemo. Jezik je prepun metafora koje nisu članci vjerovanja, već način svakodnevne komunikacije. Primjerice, puno smo puta rekli da imamo „tisuću briga“, ali ih nitko ne broji jednu po jednu, zar ne?

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh