Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Molitva iscjeljenja

Dragi don Damire!
Nedugo sam negdje cula da svi (ili mozda vecina) grijeha nasih predaka, a pri cemu milim na mame, bake, itd. "prelaze" na nas, tj. da ako smo, recimo, imali samoubojstvo u obitelji, pobacaj i sl., da ti grijesi i problemi koje donose ti grijesi, prelaze na nas, te da postoji molitva iscjeljenja, ili nesto slicno, sto nas moze rijesiti toga. pa sad, mene zanima koliko u tome ima istine i gdje se moze moliti/naci ta molitva?


Poštovana,

Na početku je vrlo važno razjasniti pojmove – grijeh se nikada ne može prenijeti u smislu da jedna osoba bez svoje krivnje dobije neki tuđi grijeh. Grijeh je uvijek osobni čin učinjen u slobodi i zbog toga osoba ne može „naslijediti“ grijeh, niti ga učiniti umjesto nekog drugog i bez njegova znanja. Ideja o nasljeđivanju grijeha bila je u staro vrijeme dosta proširena, ali sjetimo se da se već je već kod proroka Ezekiela jasno naglašena osobna odgovornost za grijeh. On u 18 poglavlju vrlo jasno govori o tome da je svaki pojedinac odgovoran za ono što čini. Ulomak nam govori – ako otac čini grijeh, doživljava duhovnu smrt. Ali ako se njegov sin obrati, pa to više ne čini – živjet će, itd. Stoga je vrlo važno da znamo da ne postoji automatski mehanizam prebacivanja grijeha i krivnje, nego svaki čovjek posjeduje slobodu i mogućnost izbora za dobro ili zlo. Jednako tako, u 9 poglavlju Ivanova evanđelja čitamo kako za tjelesni nedostatak kod slijepca nije kriv ni njegov grijeh, ni grijeh roditelja. Ipak, treba jasno reći da posljedice grijeha nisu samo „unutarnje“, već i „vanjske“. Kada netko napravi grijeh on ne samo da sebe udaljuje od Boga, već i narušava međuljudske odnose oko sebe. Kada se više tih grijeha nakupi stvaraju se već polako strukture grijeha koje postaju sve čvršće. U tom bi kontekstu mogli govoriti da netko tko se nalazi u takvoj sredini „nasljeđuje“ takvu nezdravu situaciju. Nitko ne bira gdje će se roditi, u kojim okolnostima i s kakvim ljudima. Prema tome, može se svakom dogoditi da „naslijedi“ takve okolnosti u kojima se grijeh namnožio. Opet naglašavam da pojedinac time ne nasljeđuje i krivnju za taj grijeh, već da je njegova osobna sloboda sužena i opterećena kada ju zbog posljedica nekih ranijih grijeha ne može živjeti u punini. Iz tog razloga smo uvijek pozvani liječiti te situacije. Ljudske mogućnosti su uvijek ograničene, ali zato silna djela možemo učiniti s Bogom, kada se oslanjamo na njega. Molitva je iz tog razloga iznimno vrijedno i jako sredstvo koje pomaže i osobnom i kolektivnom izlječenju. Ipak, ne bih želio ni da se molitva shvati kao automatizam. Molitva nije jedan događaj koji se „odradi“, nego stalna djelatnost, poziv na obraćenje srca i popravljanje, čin pouzdanja. Ona je ta koja mijenja našu perspektivnu, a u konačnici pomaže nam da jasnije uvidimo što bismo trebali u životu promijeniti i na koji način djelovati. Zato je rješenje uvijek „molitva + rad“. Puno ćeš učiniti ako moliš Boga za svoju obitelj i onda se još i svakodnevno trudiš na zajedničkom suživotu. Kada se umnaža dobro, s vremenom će sve zlo ili loše koje se možda s vremenom „uhodalo“ oslabiti u ustupiti mjesto dobrome.

Btb,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh