Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Smisao bolesti

Hvaljen Isus i Marija!
Budući da sada učim o bolestima uvijek mi dolaze pitanja "kako?", "zašto?". Neki shvaćaju bolest kao Božju kaznu posljedice grijeha. Zaintrigirala me Vaša vjeronaučna tema o borbi dobra i zla. Zar Bog pun dobrote i milosti može učiniti i dopustiti nešto tako loše i pogubno čovjeku - genske bolesti,djeca tek rođena,ni kriva ni dužna. Da li i ovdje možemo govoriti o borbi dobra i zla? Voljela bih čuti Vaše mišljenje i shvaćanje bolesti.


Hvala vam na vašem pitanju.

Vaše pitanje je dobro, ono je staro drevno pitanje kojima se bave filozofi i teolozi. Prvo, sve što je Bog stvorio je dobro i sve što je dobro dolazi od Boga. Bog nije izvor zla. Sva zla u svijetu su posljedica istočnog grijeha. Ono što je veliko otajstvo jest da Bog dopušta zlo (ali nije izvor zla). Nadalje, u ovim stvarima koje ste spomenuli – bolest, trpljenje nedužne osobe – Bog dopušta to trpljenje, ali ono gdje se Bog proslavi jest gdje jedino Bog može izvući neko dobro iz zla. Pitanje, zašto bol i trpljenje, kao odgovor, Bog je uzeo na se ljudsko tijelo i prošao sve što mi prolazimo. U konačnici, nije nam dao odgovor zašto, čak da nam je dao odgovor opet bi odgovor bio nelogičan. Zar može biti normalan odogovor na pitanje patnje? Isus je naprosto prošao sve to i pokazao što leži onkraj toga. Zato mi kršćani možemo govoriti o otkupiteljskoj patnji gdje predajemo i sjedinjujemo svoje trpljenje s Kristovim, te kao što je on sudjelovao s  našim trpljenjem i mi ćemo sudjelovati u Njegovom uskrsnuću. Na kraju trpljenje i patnja ostaju jedno veliko otajstvo.

BTB

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh